Športna prehrana, prehrana za aktivne in BIO prehrana -  Doctor FOOD

 

Športna prehrana je danes nepogrešljiva v svetu športa in lahko tudi rečemo, da je način življenja aktivnih ljudi. Dodatki pomagajo povečati mišično maso, ohranjajo oziroma izboljšujejo zdravje z nadomeščanjem hranil. Športna prehrana in primerna vadba vas ohranjajo vitalne ter preprečujejo nastanek marsikaterih bolezni. Danes vsak atlet, kolesar, bodybuilder, maratonec, ki ima naporne treninge rabi primerno športno prehrano.

 

Telo se pri vsaki vadbi izčrpa in potrebuje športno prehrano: proteine, vitamine in minerale, aminokisline, BCAA, kreatin, hidrate. Za ta namen najdemo športno prehrano v različnih oblikah, kot recimo v prahu, tabletah, kapsulah in tekočini.

 

Med najbolj priljubljenimi spadajo beljakovinski dodatki ali bolje poznani pod imenom »proteini«. Znanstveniki na tem področju pravijo, da je sirotka »whey« najboljši vir beljakovin. So znani tudi pod imenom hitre beljakovine in je skoraj edini legalizirani graditelj mišične mase. Proteine moramo ljudje zaužiti vsak dan, saj so potrebni za podporo energijskih rezerv in za zagotovitev zadostnih količin aminokislin. Sirotka je ena od dveh glavnih beljakovin iz mleka. Raziskave so pokazale, da ima visok spekter BCAA in drugih aminoskislin ter ugodno vpliva na pridobivanje mišične mase. Danes se sirotko uporablja kot dodatek k športni prehrani, ki pomaga vzdževati fizično kondicijo, poveča moč ter mičino maso. Poleg sirotke poznamo tudi druge vire beljakovin, kot so jajčni proteini, kazein in sojini proteini. Ti proteini imajo funkcijo postopnega sproščanja. Dodatki, ki vsebujejo poleg sirotke tudi te vrste proteinov se uporabljajo za regeneracijo ali pa kot nadomestek obroka. Nekateri izdelki vsebujejo tudi hidrate in tako še dodatno pripomorejo k hitrejši pridobitvi mišične mase. To so izdelki, ki jih bolje poznamo kot »gainerji«.


Kreatin
je snov, ki je trenutno najbolj raziskana s strani strokovnjakov. Ne poveča samo fizične sposobnosti, se pravi mišično maso in moč temveč tudi ugodno vpliva na zmanjšanje utrujenosti in izboljšuje celo mentalno sposobnost. Ponavadi najdemo kreatin v mesu in za samo 5g kreatina je potrebno zaužiti kar 1kg mesa. Danes je znanost naredila korak naprej in poznamo več vrst kreatina kot so kreatin monohidrat, kreatin etil ester, magnezij kreatin kelat, kreatin ester orotat.

 

Prav tako imate bogato ponudbo bio produktov v našem bio kotičku, Na voljo imate več vrst presnih veganskih proteinov in presnih nadomestkov obrokov. Super živila pa so že skoraj nepogrešljiva v danšnjem hitrem tempu življenja, kjer je naše telo izpostavljeno veliko več stresu. Super živila vsebuje ogromno vitaminov in antioksidantov, ki ščitijo naše telo. Na voljo so vam tudi odlične presne čokoladice s superživili.